ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  ΜΗΝΥΜΑ
  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  ΞΕΝΑΓΗΣΗ
  ΧΑΡΤΗΣ
  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  ΕΡΓΑ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  ΞΕΝΑΓΗΣΗ
   
 

Αφήνουμε πίσω μας την Κοινότητα Καμπιά κι ανηφορίζουμε προς τα βουνά του Μαχαιρά. Το τοπίο είναι πανέμορφο. Τα πεύκα, μικρά και μεγάλα, αγκαλιάζονται με τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Μυρίζει όμορφα. Στ' αριστερά του δρόμου μια μικρή πινακίδα μισοκρυμμένη από τα κλαδιά του πεύκου, γράφει: «Η Κοινότητα Καπέδων σας καλωσορίζει». Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το πρώτο από τα τρία κέντρα του χωριού «Το Βουνό». Στην επόμενη στροφή, στα δεξιά του δρόμου, συναντούμε τα πρώτα σπίτια κτισμένα στις πευκόφυτες πλαγιές του βουνού. Προχωρώντας συναντούμε ένα μικρό κυκλοφοριακό κόμβο. Αν θέλουμε ένα καφέ για να ξεκουραστούμε, μπορούμε να τον απολαύσουμε στο Καφεστιατόριο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ»,που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κυκλοφοριακό μικρό κόμβο. Στα δεξιά του κόμβου βρίσκουμε το δρόμο που μας οδηγεί στην Ιερά Μονή Μαχαιρά και λίγο πιο κάτω ακόμα ένα οικογενειακό κέντρο, το «Περιβόλι του Ουρανού».

Προχωρούμε προς το κέντρο του χωριού. Στα δεξιά μας, θα συναντήσουμε το Νηπιαγωγείο της Κοινότητας, το οποίο φιλοξενεί παιδιά μέχρι και την Προδημοτική. Καινούριο κτίριο, με όλες τις απαραίτητες ανέσεις. Οι εργαζόμενες μητέρες της Κοινότητας και των γύρω χωριών, μπορούν να εμπιστευθούν εκεί τα παιδιά τους, όσες ώρες αυτές θα απουσιάζουν στη δουλειά τους.

Αμέσως μετά το Νηπιαγωγείο, συναντούμε τη νεόκτιστη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Μεγαλεπήβολη και πετρόχτιστη η εκκλησία, για να ταιριάζει με τη γύρω περιοχή. Την έχτισε η αγάπη του κόσμου.

Κατηφορίζοντας προς το κέντρο της Κοινότητας, στα δεξιά μας συναντούμε το Δημοτικό Σχολείο. Σ' αυτό φοιτούν γύρω στα 60 παιδιά κάθε χρόνο και εργάζονται 6-7 δάσκαλοι. Στην αυλή του υπάρχουν πεύκα και αμυγδαλιές. Στους ιστούς κυματίζουν περήφανα η Ελληνική και η Κυπριακή σημαία. Το σχολείο είναι πλήρως εξοπλισμένο και δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα σχολεία της πρωτεύουσας.

Τα σπίτια, δεξιά κι αριστερά του δρόμου. Φτάνουμε στο οίκημα του Π.Α.Ο.Κ., το οποίο συναντούμε στ' αριστερά μας. Μπροστά από το οίκημα είναι κτισμένο το μνημείο των Ηρώων του Σωματείου. Μια μικρή πλατεία λίγο πιο πάνω με μια τσιμεντένια βρύση (φουντάνα), για να μας θυμίζει άλλες εποχές, τότε που το νερό δεν υπήρχε στα σπίτια και οι γυναίκες πήγαιναν να το πάρουν από τις βρύσες, που υπήρχαν σε διάφορα σημεία του χωριού.

Φτάνουμε στη μικρή και αρκετών χρόνων εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προστάτη της Κοινότητας. Τα τελευταία χρόνια η εκκλησία αυτή ανακαινίστηκε. Μπαίνουμε μέσα για ν’ ανάψουμε ένα κερί και να προσκυνήσουμε τα άγια λείψανα και την εικόνα του Αγίου. Οι τοίχοι της εκκλησίας είναι όλοι αγιογραφημένοι. Όλες οι τοιχογραφίες έγιναν με τις εισφορές των κατοίκων.

Πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρίσκουμε το μικρό πετρόχτιστο δρομάκι με την παλιά γειτονιά του χωριού, όπου έχουν ανακαινισθεί πολλά παλιά σπίτια.

Ανηφορίζουμε προς τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Στα δεξιά μας συναντούμε ακόμα μια πετρόχτιστη εκκλησία, αφιερωμένη στην Παναγία τη
Γαλακτοφορούσα. Φτάσαμε στην πλατεία του χωριού. Εδώ θα βρούμε τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου, τα γραφεία της ΣΠΕ Καπέδων, καθώς και το Κοινοτικό Ιατρείο. Θα βρούμε ακόμα και τη μοναδική υπεραγορά της Κοινότητας.

Απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας, βρίσκουμε το δρόμο που μας οδηγεί στον παλιό λινό του χωριού, ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Εκεί έφτιαχναν το κρασί και τη ζιβανία τους, οι κάτοικοι του χωριού τα παλιά χρόνια, που ασχολούνταν με την καλλιέργεια των αμπελιών.

Απέναντι συναντούμε το οίκημα του Θ.Ο.Ι. Καπέδων. Στον εξωτερικό τοίχο είναι κτισμένο το μνημείο των Ηρώων, όπου φαίνονται οι κάτοικοι της Κοινότητας, που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας. Είναι καμωμένο με ψηφιδωτά. Η Κοινότητα ξέρει να τιμά τα παλικάρια της.

Συνεχίζοντας το δρόμο μας, βρίσκουμε τα τελευταία σπίτια του χωριού. Ο δρόμος, μας οδηγεί προς τη τοποθεσία Καταλυόντας και στη Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία βρίσκεται στο χωριό Αναλυόντας. Στην περιοχή αυτή θα συναντήσουμε πάρα πολλά εξοχικά σπίτια που έχουν κτιστεί από ξένους, οι οποίοι αγάπησαν το πανέμορφο αυτό χωριό.

Η ξενάγηση έγινε από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.