ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  ΜΗΝΥΜΑ
  ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  ΞΕΝΑΓΗΣΗ
  ΧΑΡΤΗΣ
  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
  ΕΡΓΑ
  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
   
 

ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Θ.Ο.Ι ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΔΩΝ

Τα Εθνικόφρονα Σωματεία Θ.Ο.Ι. Άγ. Γεώργιος Καπέδων, έχουν ιδρυθεί το 1955 και μέχρι σήμερα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο και έχουν ενεργό συμμετοχή στην ηθική, στην πνευματική, καθώς και στην οικονομική εξύψωση του χωριού Καπέδες.

Σκοπός της ίδρυσης του σωματείου, ήταν και είναι η καλλιέργεια των Ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, η πνευματική, η αθλητική , η πολιτιστική κίνηση στο χωριό και η ανάπτυξη του πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, μεταξύ των μελών και φίλων του σωματείου, αλλά και όλων των κατοίκων.

Όπως όλα τα Εθνικοθρησκευτικά Ιδρύματα, έτσι και το σωματείο Θ.Ο.Ι. Καπέδων, ήταν κέντρο μυήσεως αγωνιστών στον αγώνα, για την απελευθέρωση από τους Άγγλους κατακτητές. Πολλά από τα μέλη του σωματείου, εντάχθηκαν στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α. και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους, για τους σκοπούς του αγώνα.

Τέσσερα από τα μέλη του σωματείου πλήρωσαν με το αίμα τους, την αγάπη τους για την πατρίδα.
Ο Γεώργιος Ζαχαρία σκοτώθηκε πολεμώντας το Δεκέμβριο του 1963, δίπλα στο σωματείο Ολυμπιακός.
Ο Ανδρέας Προδρόμου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, από τους Τούρκους το Μάιο του 1964, μεταξύ των χωριών Αναλυόντα και Μαρκί.
Ο Κυριάκος Νεοκλέους σκοτώθηκε πολεμώντας κατά των Τούρκων εισβολέων, τον Ιούλιο του 1974 στις μάχες, ανάμεσα στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και το Γερόλακκο.
Και ο Κώστας Καψάλης, κληρωτός στρατιώτης της 32ας Μοίρας Καταδρομών, μετά από διαταγή, της τότε ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, σκοτώθηκε από αδελφικές σφαίρες, την αποφράδα εκείνη μέρα της 15ης Ιουλίου του 1974, στην επιχείρηση κατά του Προεδρικού.

Σήμερα το σωματείο αριθμεί γύρω στα 70 μέλη και στεγάζεται σ’ ένα μεγαλοπρεπές ιδιόκτητο οίκημα, στο κέντρο του χωριού. Ακόμα περισσότερο το λαμπρύνει το μνημείο που έχει στηθεί στην είσοδο του οικήματος, για να θυμίζει σ’ όλους τη μεγάλη θυσία των Ηρώων, μελών του.

Το σωματείο διαθέτει ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία αγωνίζεται στα διάφορα πρωταθλήματα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Ε.Π.Ο.Π.Λ, με μεγάλες διακρίσεις. Αρκετές φορές έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα του ομίλου της, μια φορά το πρωτάθλημα πρωταθλητριών της Ε.Π.Ο.Π.Λ, τρεις φορές έχει ανακηρυχθεί κυπελλούχος της Ομοσπονδίας, καθώς και μια φορά έχει πάρει το κύπελλο της παγκύπριας Ομοσπονδίας της Σ.Τ.Ο.Κ.

Έχει επίσης εφηβική ομάδα, η οποία έχει και αυτή κατακτήσει τρεις φορές το πρωτάθλημα του ομίλου της και μια φορά το πρωτάθλημα της Ε.Π.Ο.Π.Λ στο εφηβικό. Το Σωματείο διαθέτει ακόμα και ακαδημία ποδοσφαίρου.

Διαθέτει Πολιτιστικό Όμιλο με χορευτικά συγκροτήματα, αποτελούμενα από παιδιά, έφηβους και ενήλικες, θεατρική ομάδα και χορωδία, όπου με αυτά διοργανώνει τις διάφορες εκδηλώσεις του Σωματείου.

Το χορευτικό συγκρότημα εκτός από τις εκδηλώσεις του σωματείου, έχει συμμετοχή και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό (Ελλάδα και Μάλτα).

Ο Πολιτιστικός Όμιλος του σωματείου έχει αδελφοποιηθεί το 1998 με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ριζίων Έβρου, όπου και έγιναν ανταλλαγές των δύο ομίλων.

Γενικά το σωματείο Θ.Ο.Ι. Καπέδων, από της ιδρύσεώς του, έχει μια αξιόλογη προσφορά στην Εθνική, Αθλητική, Πολιτιστική και Κοινωνική δράση. Ασχολείται με όλα τα κοινά της Κοινότητας, συμμετέχει ενεργά και είναι πάντοτε αρωγός στις προσπάθειες για αναβάθμιση και εξύψωση όλης της Κοινότητας.


ΠΑΟΚ ΚΑΠΕΔΩΝ

Ιδρύθηκε το 1986 στο χωριό Καπέδες, από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν όραμα τον αθλητισμό και τα κοινά. Σήμερα ο Ποδoσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καπέδων, μετρώντας 18 χρόνια πορείας στην κοινότητα, προσφέρει κάτι περισσότερο στους κατοίκους του χωριού. Μέσα στην πορεία του σωματείου, δημιουργήθηκαν διάφοροι όμιλοι, οι οποίοι έχουν σαν σκοπό να προωθήσουν τον πολιτισμό στην κοινότητα, αλλά και στη γύρω περιοχή.

 

Το σωματείο μας, παρόλο που ιδρύθηκε το 1986 στεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο το 1996. Στο νέο αυτό οίκημα κατασκευάστηκε ένα μνημείο, το οποίο αφιερώθηκε στους 4 αντιστασιακούς ήρωες του σωματείου, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι υπέρ της Δημοκρατίας, κατά το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974. Το σωματείο μας κάθε χρόνο τιμά τους Χαράλαμπο Xριστοφή, Αναστάση Xριστοφή, Παντελάκη Χαραλάμπους και Χριστάκη Κόμπου, διοργανώνοντας ετήσιο μνημόσυνο στο χωριό. Τα εγκαίνια του σωματείου καθώς και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το 1999, από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής κ. Σπύρο Κυπριανού.

Ο ποδοσφαιρικός όμιλος του σωματείου μας, αγωνίζεται στο αγροτικό πρωτάθλημα της ΠΟΕΛ με επιτυχή αποτελέσματα, πράγμα που το μαρτυρούν τα πολλά τρόπαια, που στολίζουν την τροπαιοθήκη του σωματείου μας. Ο εν λόγω όμιλος, απαρτίζεται κυρίως από νέους του σωματείου, οι οποίοι αγωνίζονται ως επί το πλείστον, εθελοντικά στην ομάδα του σωματείου. Το σωματείο μας κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο διοργανώνει τουρνουά πoδoσφαίρoυ, εις μνήμην των ηρώων του σωματείου μας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος πoδoσφαιρικoί σύλλογοι, της γύρω περιοχής.

Ένας άλλος πολιτιστικός όμιλος του συλλόγου μας, είναι ο θεατρικός. Το θεατρικό όμιλο του σωματείου μας, απαρτίζουν μέλη του σωματείου. Οι «ηθοποιοί» ανεβάζουν παλιά Κυπριακά έργα, τα οποία προβάλλονται στο κοινό με σκοπό την ψυχαγωγία του, αλλά και να του υπενθυμίσουν την παράδοση της Κύπρου. Ο θεατρικός όμιλος του σωματείου μας, έχει λάβει μέρος πολλές φορές, στον ερασιτεχνικό διαγωνισμό θεάτρου, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ΘΟΚ, με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού έχει ήδη κερδίσει δύο πρώτα βραβεία, πολλές διακρίσεις και επαίνους. Eπίσης έχει αναπτύξει συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και κατά διαστήματα ανεβάζει έργα και σε άλλα χωριά της Κύπρου. Ο όμιλος αυτός διαγράφει ανεξίτηλα την πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα, αφoύ κάθε χρόνο ανεβάζονται καινούργια έργα.

Ο χορευτικός όμιλος του σωματείου μας παίζει επίσης σημαντικό
ρόλο, όχι μόνο στην ανάπτυξη του πολιτισμού στο χωριό, αλλά και στη διατήρηση των παλιών παραδοσιακών, Κυπριακών χορών. Ο όμιλος κατά περιόδους και σε διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό, είναι πάντα πρόθυμος να επιδείξει τη δουλειά του στο κοινό. Ο όμιλος απαρτίζεται από μέλη του σωματείου, τα οποία με τη βοήθεια χοροδιδασκάλου, δίνουν ένα παραδοσιακό χρώμα στις διάφορες εκδηλώσεις.

Ένα διαφορετικό τόνο στις ενδοσωματειακές εκδηλώσεις δίνει και η ορχήστρα του σωματείου μας η οποία παίζοντας παλιά λαϊκά, αλλά και μοντέρνα τραγούδια ψυχαγωγεί τους παρευρισκόμενους.

Το σωματείο μας, έχει ως σκοπό να φέρει τη νεολαία του χωριού πιo
κοντά στο πολιτισμό. Αυτό το πετυχαίνει διοργανώνοντας αγώνες ποδοσφαίρου FUTSAL, διαγωνισμούς ταβλιού, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, κ.α.

Η αποστολή του σωματείου μας είναι πολύ σημαντική, να προωθήσουμε τον πολιτισμό και να φέρουμε τη νεολαία πιο κοντά. Αυτή την αποστολή προσπαθεί το σωματείο μας να φέρει εις πέρας και αυτό το πετυχαίνει μέχρι τώρα, αφού η ανταπόκριση των νέων είναι μεγάλη.